Almanya’da geri dönüşüm

Ekin Alcar
4 min readFeb 13, 2021

--

Photo by Alfonso Navarro on Unsplash

İlk zamanlar elinizde çöple düşünmeye başlıyorsunuz. Lan bunu acaba sarıya mı atacağız? Yoksa diğer, her bokun atıldığı çöpe mi atmamız gerekiyor? Komşular pencereden bakıp acaba “Ulan geldiniz Almanyamız’a, bir çöpü bile doğru düzgün atamıyorsunuz.” diye içlerinden geçiriyorlar mı?

Almanya’da geri dönüşüm gerçekten bambaşka bir seviyede. Görene kadar inanmıyorsunuz. Ama çöpleri ayrıştırmaya başladığınızda(mecbursunuz zaten) artık siz de bu sistemin bir parçası haline geliyorsunuz. Tebrikler!

Genellikle oturduğunuz apartmandaki hane sayısı ile orantılı olarak çöp bidonu sayısı değişiyor. Benim oturduğum yerde iki apartman için ortak çöp bidonları olduğundan, avluda:

  1. Kağıt
  2. Plastik
  3. Evsel Atık
  4. Bio

çöp konteynerleri mevcut. Bio çöp kutusunun neden daha küçük ve neden 1 adet olduğu hakkında en ufak bir fikrim yok. Belediye çöpleri almaya geç geldiğinde(her çöp konteyneri için farklı araç geliyor) özellikle bio çöp kutusu dolup taşıyor. Bunu acilen çözün…

Gelelim çöpleri nasıl ayrıştırmanız gerektiğine.

KAĞIT:

Gazeteler, dergiler, kağıt ve karton ambalajlar, kitaplar ve defterler, herhangi bir temiz (burası çokomelli) kağıt ürünü kağıt — ‘Pappe / Papier’ — kutularına konulabilir. Bu kutular aşırı doldurulursa, toplayıcılar genellikle bunları boşaltmayı reddeder. Kutunun verimli bir şekilde doldurulup kapatılabilmesi için kutuları olabildiğince düz hale getirmek için parçalara ayırmak iyi bir fikirdir. Yağlı pizza kutuları gibi lekeli veya kullanılmış kağıtlar en iyi şekilde kağıt bidonundan uzak tutulur ve normal atıklarla birlikte atılır. Bu çöp bidonuna sakin sümüklü mendil , yağlı kağıtları atmayın. Milletin cini oynayabilir… Uyarımı yapayım.

PLASTİK

Yoğurt kapları, plastik et kapları, sprey kutuları, süt kapları ve yiyecek kutuları gibi malzemelerin tümü Wertstoff(sarı çöp bidonu) kutularına gidebilir. Etkili bir geri dönüşüm süreci sağlamak ve istenmeyen kokuların azaltılmasına yardımcı olmak için kapların yıkanması önerilir. Bir öğenin “sarı” çöp kutusu için uygun olup olmadığından emin değilseniz, ambalajın üzerindeki “Grüne Punkt” — yeşil nokta — geri dönüşüm işaretini arayın. Lütfen bu işaretin genellikle yeşil olmadığını ve bunun yerine lacivert / beyaz veya siyah / beyaz olabileceğini unutmayın. Plastik ya da üzerinde geri dönüşüm işareti varsa kısacası buraya atıyoruz. bunu beraber başarabiliriz.

EVSEL ATIK

Ev çöpleri, süpürgeler, küller, sıhhi ürünler ve bebek bezleri, hayvan kumu, kirli kağıt, folyo ve elektrikli süpürge torbaları. Geri dönüşüm kategorilerinden birine uymayan diğer her şey “Restmüll” e gitmeli.

BIO

Bok gibi kokan çöp bidonu…

Yemek artıkları ve kabukları, pişmiş yemek artıkları, çay poşetleri, kahve, yumurta kabukları ve bahçe atıkları bu çöp konteynerına atılır.

Bu çöp bidonuna sakin plastik çöp torbası bile atmayınız. İnsanlar çok hassaslar bu konuda inanamazsınız… Onun yerine bio çözünürlüğe sahip çöp poşetleri satılıyor marketlerde. Bunlardan alın ve çöpünüzü bu poşetlerle atın. Başınız ağrımasın. Ya da direkt olarak içine poşetsiz boşaltabilirsiniz.

CAM

Lan camı nereye atacağız gibi soruları duyar gibi oldum.Cam kavanozlar için sokaklarda üç adet geri dönüşüm konteynerlerı mevcut. Üç tane olmasının sebebi, üç cam rengi olmasından kaynaklanıyor.

Reçel kavanozları ve şarap şişeleri uygun cam kutularda geri dönüştürülmesi gerekir. Cam kavanozların kapakları genelde alüminyum olduğundan kapaklarını önce çıkartıp sonra atılması gerekir. Kapakları sarı olan çöp bidonuna atmalısınız (Wertstoffe). Şarap şişelerinin mantarlarını ise evsel atık çöp bidonuna atabilirsiniz.

Cam kutular renk ile tanımlanır. Çoğu zaman “Weißglas” — beyaz cam-, “Braunglas” — kahverengi cam ve “Grünglas” — yeşil cam görürsünüz. Çoğu zaman, yeşil ve kahverengi camın “Buntglas” (renkli cam) çöp kutusuna atıldığını da göreceksiniz.

PFAND

Son olarak bazı şişeleri geri dönüştürdüğünüzde karşılığında para alabiliyorsunuz. Almanya’daki marketlere şişeleri iade etmek, parayı geri alabileceğiniz anlamına gelir. Bunun nedeni, satın alırken depozito ödemiş olmanızdır. Genel olarak, cam şişeler ve kutular için 8c ve plastik şişeler için 25c’ye kadar para alabilirsiniz. Etiket “Pfandfrei” (depozitosuz) yazıyorsa veya Pfand sembolüne sahip değilse, bu şişe para karşılığında iade edilemez.

Alt tarafı çöp atıyoruz değil mi?

--

--