Otuzundan sonra yeni bir macera

Ekin Alcar
4 min readDec 17, 2020

--

Photo by Adam Romanski on Unsplash

Bu yazıyı yazmamın sebebi ,geçen sene başladığım serüveni sizlerle paylaşmak istememdi. Belki birilerine bir faydam dokunur ve insanların gözlerinde büyüttügü kadar ‘zor’ bir süreç olmadığını açıklayabilirim. Ben iş arayışıma Temmuz 2019 gibi başlayıp, 27 Kasım 2019 tarihinde Berlin’e ayak basarak bu süreci tamamladım. Biraz uzun evet, ama bir kere başladığınız zaman sonu geliyor.

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ve istatistiklerine maruz kaldığımız bu sihirli maviş kart acaba nedir diye kendinize soruyorsanız, bu yazı sizin için. Genel olarak aşağıdakileri açıklamaya çalışacağım:

1. Mavi Kart nedir? Kimler başvurabilir ?

2. İş bulma ve işe alım süreçleri nasıl işliyor? (yazılım).

Mavi Kart

Hemen Google’dan yardım alarak en yalın ve açıklayıcı yazıyı buraya yapıştıralım:

‘Mavi kart; Avrupa Birliği dışındaki yüksek nitelikli profesyonellerin AB içinde çalışmasını sağlayan ve maksimum 4 yıl süre ile verilen çalışma iznidir.’

Peki şartlar nelerdir?

1. İlk başta üniversite mezunu olmanız ve eğer mezun olduğunuz üniversite Almanya’da değilse Anabin sitesinden üniversitenizin ve bölümünüzün denkliğini kontrol etmeniz gerekiyor.

2. İş sözleşmesi. 2020 yılı için minimum yıllık brüt maaşın 55,200 Euro olması gerekiyor. Evet Almanya’da net değil hep brüt konuşulur. Ancak eğer çalışacağınız iş kolunda çalışan açığı varsa(mühendis , doktor vb…) bu rakam 43,056 Euro olarak güncellenebiliyor.

3. İstihdam niteliğe uygun olmalıdır. Mezun olduğunuz alan ve başvurduğunuz işin uyumlu olması gerekiyor.

Dipnot

Gördüğünüz gibi kesinlikle Almanca bilmenize gerek yok. Almanya kısacası : ‘gel ne olursan ol yine gel’ diyor. İngilizce bilmeniz yeterli olacaktır. Zaten işe alım süreçlerinde de ingilizce yeterliliğiniz sınanıyor.

Mavi kartı aldıktan sonra eğer B1 seviyesinde Almanca öğrenirseniz 21 ay içinde kalıcı oturuma başvurabiliyorsunuz. A1 seviyesindeyseniz ise bu süreç malesef 33 ay oluyor.

İş Bulmak

Öncelikle eğer yazılımcıysanız kendinize bir portfolyo hazırlayın. Tercihen online olsun. Kendi sitenizi yapabilirsiniz mesela. CV’nizde bu bilgiler mevcut olacak ancak çalıştığınız projeleri anlatabileceğiniz ve görsellikle süsleyebileceğiniz bir sayfanız olması ilk başvurunuzda öne çıkmanızı sağlayacaktır.

Eski portfolyomu jQuery ve PHP ile yapmıştım ancak güncellerken Next.js ile yapmaya karar verdim https://ekinalcar.com/ . Bu arada yazılım işlerine başvururken sizden kodlama dışında güncel teknolojilerden de haberdar olmanız isteniyor.

İşlere başvurmak için genelde Linkedin, stackoverflow.com/jobs ve Glassdoor’u kullandım. Ancak başvuruyu bu sitelerden değil, bizzat şirketin kendi sitesinin kariyer sayfasını kullanarak yaptım. Neden diye sorarsanız bazen Linkedin’den başvururken daha az belge istiyorlar (sadece CV gibi). Ancak kendi kariyer sayfasından yaparsanız Cover letter iletebiliyor veya kendi ekledikleri ufak tefek ‘soft skill’ sorularını yanıtlayabiliyorsunuz.

İşe alım süreci

1. Başvurduktan sonra bir onay email’i gönderiyorlar ve size en kısa zamanda dönüş sağlayacaklarını belirtiyorlar. Eğer popüler (2020 en iyi startupları gibi…) bir yere başvuruyorsanız dönüş sağlamaları daha uzun sürüyor.

2. Eğer olumlu olarak dönüş sağlarlarsa sizden müsait olduğunuz bir zaman aralığı seçmenizi istiyorlar. Bu ilk görüşme genelde HR ile bir görüşme oluyor ve sizden öz geçmişinizi , neden özellikle bu işe başvurduğunuzu ve beklentilerinizi anlatmanızı istiyorlar. Ayrıca maaş beklentinizi ve en erken işe başlama tarihinizi de soruyorlar. Bu ilk görüşme aşağı yukarı yarım saat sürüyor.

3. Bu aşama firmadan firmaya değişiyor. Ya HR’dan sonra size direkt olarak evde çözmeniz gereken bir problem (Genel) / kodlamanız gereken bir arayüz (Frontend) / REST API (Backend) ve benzeri teknik kapasitenizi ölçmek amaçlı test yolluyorlar ya da bir yazılım mühendisiyle yarım saat — bir saat süren teknik bir görüşme yapıyorsunuz.

4. Eğer testi başarıyla tamamlarsanız , bu aşamada şirketten bir veya iki mühendisle beraber yaptığınız test üzerinden konuşuyorsunuz. Bir geri bildirim seansı olarak düşünebilirsiniz. Zorlanıp zorlanmadığınızı, testi nasıl bulduğunuzu soruyorlar.

5. Hala daha işe alınmadık maalesef :). Son bir görüşme talep edebiliyorlar. Bu görüşmede ise bazen CTO bazen VP of engineering ile konuşabiliyorsunuz.

İnsan bu süreçlerden geçerken ilk başta ‘lan alt tarafı işe alacaksınız ne bu tantana kardeşim’ diyor. Ama buradaki asıl amaç yazılım ekibini sırf kod yazabilen insanlardan değil, aynı zamanda etik değerlerini yitirmemiş bireylerden oluşturmak. Bu yüzden değişik değişik sorular sorabiliyorlar.

Mesela Temmuz ayında bir şirketle dördüncü aşamaya kadar gelmiştim. Ani bir şeklide benden İngilizce aklıma gelen ilk fıkrayı anlatmamı istedi. Ben de İngilizce fıkra bilmediğim için bir Temel fıkrasını İngilizceye çevirip anlattım :). Böyle şeylere hazırlıklı olun.

Başka bir örnek daha vermek gerekirse, Ocak 2021 gibi başlayacağım yeni işim için son görüşmede CTO (Alman vatandaşı) ile konuştum. Bana ‘Almanya’da beğenmediğin çalışma koşulu nedir?’ diye sordu. Ben de, biz yabancı olduğumuz için (Avrupa Birliği dışında) bizden köpek gibi çalışmamızın beklendiğini, nasılsa bu kendi ülkesinde çalışıyordu gibisinden bir algı olduğunu söyledim. Kısacası her türlü soruya cevap vermeye hazırlıklı olun.

Bu ilk yazımdı. Umarım kafanızdaki bazı sorulara cevap verebilmişimdir. Bir sonraki yazımda mavi kart başvuru süreci , Almanya’da yeni bir hayata nasıl başlayabileceğinizi ve ilk işimden neden üç hafta içinde kovulduğumu anlatmaya çalışacağım.

--

--